Kabátek pro Uragána


Konečně 🙂 hotovo.

Část 2. (10.12.2023)


Už dříve mě napadlo, že modelářství pro mě není hodnotově neutrální hobby. Su-25 jsem rozbil, protože jsem po invazi na krajinu přestal mít rád Rusko. Ne, nebylo to schválně, spíše podvědomě 🙂 . Taky mám nakreslenou Lavočku, kterou už si asi nepostavím, nechci eroplán s rudou hvězdou, stejně jako se svastikou, i když třeba finský eroplán by se mi líbil. Je to můj boj, vím. Od začátku jsem věděl, že Uragán bude v izraelských barvách. Nabízely se v podstatě tři kamufláže, jedna stříbrná a dvě „bahnité“, jak říkám kombinacím těch různých hnědých, zelených a šedých fleků. Nakonec jsem se rozhodl pro barvy používané od padesátých let do Šestidenní války v roce 1967.


Inspiraci pro barevné schéma jsem získal z této stránky. Ocenil jsem hlavně kódy barev. Následovalo „šmejdění“ po internetu, porovnávání barev…


… a nakonec jsem si objednal tyto barvy Vallejo (katalog). Nestavím přesnou maketu, ale stejně mě vždy překvapí, co existuje různých odstínů, které mé barvoslepé oči vůbec nerozliší 🙂 . Mimochodem, udělal jsem chybu, velkou chybu – barva s bílou čepičkou není určená ke stříkání, nýbrž na štětec.


Nejprve jsem místa znaků a písmen nastříkal bílou barvou. Pracovní koutek jsem si udělal v předsíni, krycí igelit jsem skřípnul do vchodových dveří 🙂


Masky jsou z fólie Oramask 810, Ouragan je můj 68. radiák.


Nalepené masky jsem ještě jednou postříkal bílou barvu. Pokud byla někde mezera, měla by se zaplnit podkladovou barvou, krycí už by neměla mít místo.


Spodní strana je světle šedá…


… polovina horní plochy potom z nepravidelných polí zeleno-hnědé. Tato je ona barva nevhodná ke stříkání. Vyvztekal jsem se s ředěním a zkoušením, strávil jsem tím skoro tři hodiny a výsledek je sotva uspokojivý, příště si dám většího majzla, co objednávám.


Maskovací pruhy z pásky si řežu na plastové podložce, jde to krásně.


Křídlo připravené …


… a celý model zabalený „jak pumpa“.


Nanesení šedomodrých polí bylo záležitostí na 20 minut včetně úklidu pracoviště. Možná se mi to jen zdá, přeci jen jsem začátečník, ale řekl bych, že modré barvy se stříkají o mnoho lépe než zelené.


Obrys pod kruhovou maskou vyšel perfektní …


… písmena už jsou horší. Vinu svádím na příliš naředěnou barvu, případně přílišný spěch…


… na „břiše“ bylo podtečení hnusné, opravil jsem vyškrábáním a štětečkem 🙂 . Mám se ještě hodně co učit. Mimochodem, naředěná barva nechce moc držet na Vectorboardu (viz kabina), ale to ještě napravím.


Stejně nevím, jaké ty barvy ve skutečnosti jsou – foceno s bleskem …


… a bez blesku 🙂 .

Ještě jeden víkend vyšperkování modelu věnuji, pokračování bude.

Honza
27.11.2023


Část 2.


Obligátní modrá kabinka, bílé „fleky“ jsem zabarvil štětcem, ostatně je na to barva určena (viz výše).


Davidovy hvězdy jsem vyřezal z Oratrimu, ze zbytků po výrobě československých znaků na Miga.


Pro usazení hvězdy do bílého pole jsem použil šablonku. Při kritickém pohledu na výsledek poněkud zbytečně, hvězdy se mi povedlo stejně nalepit našišato 🙁 …


… ale při pohledu z dálky se to nepozná 🙂 .


Číslo na směrovku je také z Oratrimu.


Asi by bylo bývalo lepší vyřezat i čísla na přídi, případně i kruhy pod hvězdy, ale nějak mi ani nastříkané nevadí 🙂 .


Posledním krokem bylo vyznačení směrovky, brzdicích štítů …


… a podvozku. Opět s použitím šablon a pera Centropen „OHP marker permanent“ velikosti F.

Uf, mám to za sebou 😀 .

Honza
10.12.2023

Komentáře: 4

  1. Ahoj Honzo, pěkný to máš. Prosím tě, dokázal bys odhadnout spotřebu barvy u těch Valleo? Co jsem četl, tak mají mít dobrou kryvost – plánuju je použít na stříkání metrového dvojplocha, tak by mě zajímalo, kolik tech 17 ml lahviček bych měl objednat.

    1. Ahoj Mirku,

      děkuji za pochvalu. Odhaduji, že té „spodní“ spotřebuji tak polovinu, těch „vrchních“ tak čtvrtinu až třetinu „flaštičky“. Když to přepočítám na plochu, tak odhaduji tak 0.3 m2 na 17 ml, ale je to opravdu jen odhad. Hlavně si dej pozor na ten typ barvy, ta „štětcová“ se opravdu blbě stříká, stříkací natírat štětcem jde (drobnosti, opravy, velké plochy jsem nezkoušel). Co to bude za eroplán?
      H.

  2. Sopwith Snipe v ranné verzi.
    Ale nebudu stavět od prkénka. Už asi rok mi leží pod postelí výřezy, které jsem koupil na modelbazaru a teď přišel jejich čas.

Komentáře nejsou povoleny.