O Poly od Jirky Veselovského


V reakci na obrázek modelu Baby Gull jsem dostal krásné povídání a fotky od Jirky Veselovského, s jeho svolením publikuji.

Opět jen tak….

Honzo, vzhledem k tomu, že jsem poctivý čtenář tvých stránek, tak mi neunikla tvoje poznámka o kluzáčku Baby Gull.

A podívejme se do mého archívu, kde mám uložené pokusy a mé snažení s eroplánama. No, a co jsem nenašel, kluzáček Poly, viz přílohy. Zároveň upozorňuju (stačí) na letopočty. Původní návrh Otíka Šaffka byl z pěnovky, ale já jsem to udělal vzhledem trvanlivosti, balsové. Já jsem si ten eroplán oblíbil taky kvůli tomu, že v balsovém provedení to vypadá takový uhlazený a co hlavně, lítalo a lítá to jako blázen.

Stavěl jsem to v různých velikostech (největší byl cca 800 mm a ten se dal už tahat na šňůrce). Postavil jsem jich za tu dobu asi patnáct (i pro sousední děti) a „skromně“ musím přiznat, že lítaly všechny. Ta balsa to vylepšila proti „chlupatý“ Otíkový verzi velmi a byl jsem slavnej.

Úplně poslední kousek jsem postavil myslím v 21 na podzim (?) pro švagrovýho syna a zase spokojenost. Ono u dětí je hrozně důležitý, že tam je místo v kabině pro pajďuláka a letový vlastnosti jsou až asi 15. v pořadí.

Historie tohoto letadla byla docela zajímavá, protože jsem se do něj tak zbláznil, že jsem si ho namaloval cca „dvoumetra“ na tehdy populární jednokanál Brand Hobby. Ten jsem si ulepil sám a kamarád mi k tomu postavil vysílač. Servo jsem měl po konzultaci s Vláďou Štefanem odstředivé (špagomatic se mi nelíbil a magnet už vůbec). Konec celé story byl takový „český“, protože to jsme už bydleli v Kadani v paneláku a tam jako na potvoru by s tím byly prostorový problémy. A stejně jsem lítal volný, tak co. Ale nápad to byl skvělej.

Nechci spekulovat o tom, že možná u Baby Gullu byl počátek této evoluce. Ono se na Outerzone dá najít i kde se vzalo Pluto apod.

Tak to jen na okraj ohledně tvého nápadu.

A jinak tobě i Hedvice všechno nej… a ať se vám hodně daří.

J.V.

P.S. Ty ruce co držej éro patří do mé rodiny a to co vypadá jako malá holčina, tak to je moje dcéra, kterej je dneska 46. Ale my nestárnem!!!


A tady ještě plánek a původní popis z Modeláře 3/1960

Parádní vzpomínka s příběhem, Jirko díky a přeji krásné Vánoce.

Honza
13. 12. 2023