Drobky – 11. 5. 2024


Napadlo mě, že na této fotce je vlastně jen jeden model letadla – Ouragan. Vždyť Sýček nemá být od čeho modelem 🙂 . Šel jsem se poradit s autoritou – Akademickým slovníkem cizích slov, který praví:

Model
(1) věc nebo osoba jako předloha pro umělecké zpracování
(2) zmenšené provedení předmětu sloužící jako návrh, plán, vzor apod., nebo jeho napodobenina
(3) schéma, zjednodušení jevu nebo předmětu sloužící k jejich zkoumání a vysvětlení
(4) originální věc, výrobek sloužící za vzor, napodobení

Tedy, Sýček by mohl být modelem, kdyby se ho rozhodl někdo vyrábět 🙂 . Je to samozřejmě jen hravé slovíčkaření, létání s jednoúčelovými a účelnými eroplány mě baví, ale modely letadel (ve smyslu definice) mi rovněž poskytují opravdově modelářské libé pocity.


Určitě je na model letadla (zdráhám se použít na své modely další zažitý termín „maketa“) hezký pohled. Ale pohled není vše. I s maketami se soutěží. Obvykle se začíná statickým hodnocením, které provádí „odborná komise“, vyplňuje formulář, přidává a ubírá body v jednotlivých položkách. U volňásků se poté létá na čas, u radiáků opět komise hodnotí provedení předepsaných i volitelných obratů. Otázkou zůstává, jestli si mohou zasoutěžit s modely letadel i modeláři, kteří neumí ani moc stavět, ani moc létat (ano, píši o sobě 🙂 ). Možná, uvidíme po Fun Challenge.


Malé modely mě baví, létat mohu chodit pěšky (nějak se toho zvyku z doby kovidové nemohu zbavit 🙂 ). Dnešní malé (a levné) vybavení dovoluje do „legálního“ limitu 250 g postavit téměř jakoukoliv předlohu.


„Vzdal“ jsem „ZatREStku“, mám plány, hotová žebra, odtokovky, ale nemám chuť. Jako inspiraci uvedu, že serva ocasních ploch plánuji umístit naplocho do centroplánu, vzadu bude samozřejmě Téčko s plovoucí výškovkou nasouvanou na spojky. Posledním zrnkem písku do kol mého úsilí byla debata ohledně plošného zatížení. Přečetl jsem si ještě jednou pravidla a přijde mi jasné, že minimální plošné zatížení pro F5L platí. Nelíbí se mi to, ale to je tak všechno, co s tím chci dělat 🙂 . Nový model počká. Stejně tak je možné použít stabilizaci. Třeba při návratu z dálky proti větru se může hodit.


Pohon, který jsem měl připravený do nového modelu jsem přendal do Sýčka. Má teď stejně „koní“ jako Slite, alespoň teoreticky. Kužel Dualsky má ale menší průměr než duralový od Pohodaletu, možná bych měl zkusit větší vrtuli. Nebo taky ne – napadlo mě, zda někdy někdo měřil, nakolik pomáhá kovový kužel chlazení motoru? Co jsem si všiml, tak zejména při opakovaných krátkých startech ERESek je motor citelně zahřátý – na kuželu se to pozná.

Slíbil jsem nedávno jednomu kolegovi 😉 tento text. Už nevím, odkud jsem ho stáhnul, překlad z angličtiny je můj.

Modelářská manželka
(z časopisu High Flyin’ Magazine)

Modelářské manželky jsem rozdělil do kategorií, rozumí se však, že se zdráhám říci, kolik nebo které manželky kam spadají (proč vycházet problémům vstříc, že). Ženatí členové se mohou pokusit vyvolat malou domácí diskusi tím, že svým ženám dají tuto klasifikaci přečíst (budou přísahat, že se spadají do vyšší kategorie, než ve které je vidíte vy!!). I modelář, který je stále ještě svobodný, tohoto průvodce ocení. Je třeba však upozornit, že ačkoliv před svatbou nejperspektivnější manželky spadají do kategorie 5, mohou se po svatbě rychle propadnout do kategorie nižší.

  • Kategorie 1
    Okamžitě rozpoznatelná podle neustálého opakování “Nechápu, jak může dospělý muž utrácet tolik času a peněz za hračky”. Stěžuje si na vůni lepidel a laků. Když přijde modelářská návštěva, odmítá uvařit kávu nebo čaj. Spíše si koupí nový klobouk nebo boty, než aby jemu dovolila novou stavebnici nebo motor.
  • Kategorie 2
    Pasívní, může myslet jako Kategorie 1, ale nevyjadřuje se. Lepidla ji nevadí, proti lakům ale protestuje. Návštěvě kávu nebo čaj uvaří, za předpokladu, že nemá na práci něco jiného, třeba sledování televize. Namísto klobouku by dala přednost večeři v restauraci, ale uznává, že manžel by mohl mít i horší koníčky.
  • Kategorie 3
    Uvědomuje si, že dospělý muž musí něco dělat, alespoň je doma – či jinak řečeno, alespoň ví, kde je a co dělá, a že pobyt na čerstvém vzduchu mu dělá dobře. Myslí si, že čerstvého vzduchu by se mu dostalo i při práci na zahradě, ale neřekne to. Modelářské návštěvě kávu uvaří. K narozeninám nebo pod stromeček mu stavebnici nebo motor daruje, pokud mají společný bankovní účet.
  • Kategorie 4
    Má hobby stejně ráda jako manžela. Obdivuje jeho modely a dívá se, jak s nimi létá – no dobře, někdy. Dokonce mu pomáhá šetřit kapesné na novou stavebnici nebo motor a rozplývá se s ním, když dorazí. Kávu vaří, i když jeho kamarádi nepřijdou – a zavolá ho, dokud je káva ještě horká.
  • Kategorie 5
    Myslí si, že její manžel je báječný, šetří peníze z těch určených na domácnost, aby mu mohla koupit stavebnici, o které pořád mluví. Do dílny nosí kávu čerstvě uvařenou, ovšem až poté, co je jisté, že lepidlo na křídle už schne. Když je hezky, nabije baterky, naloží auto modely, vyzvedne muže v práci a odveze ho na letiště. Nosí startovací box a po přistání donese model – a její krásná bílá křídla se nikdy neumažou.

Honza
11.5.2024

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přidejte obrázek (JPEG only)