3. MS – 23. 6. 2024


Konečně. První dvě Manušické soutěžičky jsem si nechal utéci, potřetí to vyšlo 🙂 . Že se zúčastním, jsem Vláďovi oznámil v sobotu večer, cestou ze Staňkova.


V neděli ráno se nás pilotů na modelářském letišti sešlo sedm. Namlsáni nízkými ranními lety „na rorýse“ jsme souhlasili s jednou skupinou a celkem 12 koly.


Jirkovy modely výborně létají, ale zapadne-li vám výškoměr pod křídlo, připravte se na dvacetiminutovou operaci 🙂 . Navíc mu na vysílači nešel trim výškovky. Přesto nás Jirka T. vypráskal rozdílem několika tříd.


Ono totiž (nepřekvapivě 😉 ) foukalo. Chodců i návratů na motor bylo jako v F5J 🙂 . Limit proniká o dost lépe než Django, ale ani celokompozitový model nebyl zárukou úspěchu. Mirek přistál „skoro“ na ploše (naštěstí nebyl ohradník pod proudem) Jirka M. se vydává na dalekou cestu …


… bohužel model „přistál“ na cestě a odnesl to hřídel motoru 🙁 . Půjčit model ani motor nechtěl, prý něco do modelu vložit, nebo z modelu vyndat, není jen tak.


Závodník si sám měří (opravdové samoměření 🙂 ) i zapisuje …


… vždy po dvou kolech byla přestávka na zadání výsledků do Sorgu a nabíjení.


Aleš se fláká, přijel nám jen ukázat „obytňák“ a boxerku Báru, snad si příště vezme eroplán.


Ruda nejezdí létat, protože jezdí, rád jsem ho viděl.


Tak toto mi chybělo 🙂 .


Většina fotek je od Hedviky, já neměl čas. Django je opravdu pevný model 🙂 .


Ačkoliv jsme létali všichni společně, občas se k pilotovi přitočil pomocník z řady soupeřů 🙂 . Krátkých či dokonce velmi krátkých letů najdete ve výsledkovce mnoho.


Na hyenu, k velké radosti všech přihlížejících, došlo 😀 .


Toto je můj záznam z „řepkového“ letu. Po větru jsem si s Djangem netroufal, nad stromy ale nic nebylo, až bublinka nad plochou mě zachránila. Nicméně model upaloval do dáli rychleji než stoupal. Prodrat se 20 m vzrostlou řepkou mi trvalo 2 minuty. Ale restart nechci 🙂 . Dle záznamů ostatních letů byla létat nad les vyložená blbost, rotor model splachoval, příště budu chytřejší (možná).


Jirka nespí, soustřeďuje se na přebírání poháru za vítězství.


To je zase ostuda 🙂 , ale polétali jsme si parádně. Počkejte příště!

Honza
24. 6. 2024

Komentáře: 3

  1. Ahoj Honzo,
    jo jo, byla to zase ostuda. Moje 3x nula za motonávrat je fakt ostudná.
    Nějak si z nás páni z prvních míst začínají dělat moc srandu 🙂
    Začal bych pomalu oprašovat Jirkovu myšlenku penalizací za zesměšňování soupeřů, ať se mu tu vrátí.
    Ale neděle parádní, užil jsem si to. A aspoň na jeden let jsem na sebe byl pyšnej. Takový stoupáky by tedy vytočil kde kdo, ale to rozhodnutí v hlavě že sem to vůbec zkusil, tak to bych do sebe neřekl. Jednou to bylo v cca v 10ti metrech nad polem, podruhé v 5ti metrech nad Karlem.
    Super polítání, zábava, článek, děkujeme.
    V.

    1. Ahoj Vláďo, takové fantastické lety si dávám na nástěnku, moc hezké. Akorát to s Karlem mi není jasný, to z něj fakt šla taková termika? Nevymýšlel náhodou nový model 🙂 ?

      S penalizací za zesměšňování soupeřů souhlasím. Namísto jury budeme vždy před soutěží jmenovat tzv. zesměšňovací komisi, sestavená bude samozřejmě jen z nás zesměšňovaných!
      H.

  2. Zdravím pane,
    mám od Vás Django 100 „.
    Mám dotaz , při FLAP vysunutych na 75% – kolik % potlačujete ELEV ?
    Každý to má jinak.
    Děkuji , Jiří Kotrba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přidejte obrázek (JPEG only)