Pánbůh nám to vysvětlil


Dnes se měl v Roudnici poslední čtvrtou, vlastně třetí, odloženou, soutěži uzavřít seriál „O putovní pohár F5L“. Že bude mlha, jsem z meteorologických serverů věděl, ale slibovali, že se do 11. hodiny rozptýlí. Čekali jsme do poledne, potom se pořadatel rozhodl soutěž odpískat.


Seriál podle tří odlétaných výsledků vyhrál Martin – dostal hmotnou cenu (stopky) …


… pohár je putovní, bude ho muset vrátit 🙂 . Blahopřeji!


Létat se dalo, ale soutěžně ne. Pokud byl člověk přímo pod modelem, dalo se nastoupat i do 80 m, kondenzující mlha nosila. Ale pilot musel jít pod modelem, šikmá dohlednost byla malá. Mimochodem, neodlétala se ani odložená soutěž RCEV v Chomutově.

Před 14 dny v Roudnici jsem vyjádřil přání, aby nám byl pro další soutěže pánbůh příznivě nakloněn. V Neratovicích bylo termiky, jako po celý rok ne. Měli jsme pochopit, co se nám tím snaží říci, ale nepochopili 🙂 . Příště budeme chytřejší, možná 😉 .

Honza
12. 10. 2024

Komentáře: 5

  1. Dobrý den,
    mám nové RESCO od Kavana ( také ho dělá K.Svoboda jako K2000 ).
    Můžete mi sdělit jaké používáte nejčastěji ve variantě ERES motory a vrtule ?
    Děkuji předem za radu J.Kotrba

  2. Jeste bych doplnil: Dost zalezi na kuzeli. Jeho hmotnost se muze blizit k hmotnosti motoru. Takze nejaky spis lehky.
    Taky zalezi na rozteci pinu, cim je vrtule mensi, tim je to dulezitejsi. Vrtule (spis listy) Aeronaut jsou na roztec pinu kolem 40. Mensi kuzel Dualsky ma roztec 25, takze vrtule nominalne 8×4 je ted spis 7,5×3,5.
    S pohonem zoomuji az do 105-107 metru. V ramci pravidel. Takze to budou delat vsichni a je lepsi se na to pripravit materialem.
    Pohon s prevodovku je nesmysl, je to strasne tezke, drahe, atd.

    1. Ona by převodovka zas taková blbost nebyla, jenže Hacker tu malou dělá s pro potřeby RES naprosto nesmyslným motorem – strašně malé kV. Kdyby použitý motor měl kV 4-6 tisíc, tak by to při celkové hmotnosti 40g vůbec nebylo marné, ale prostě tomu tak není. Škoda, cena přitom nijak přehnaná není.
      Ale nemá cenu řešit, prostě taková varianta není, tak se držme jiných dobře dostupných věcí, třeba právě Dualsky od Ivana 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přidejte obrázek (JPEG only)